PVGE
PVGE

PVGE Son en Breugel

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Son en Breugel

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

 

ComputerGebruikersClub P.V.G.E. Seizoen 2019-2020


Ook dit jaar wil de club weer een groot aantal activiteiten voortzetten. De ontwikkelingen op het gebied van internet en elektronische ‘hulpjes’ blijven de aandacht vragen. De onderwerpen zijn zowel voor beginnende als voor meer ervaren computergebruikers interessant, want de club streeft ernaar om de stof zo toegankelijk mogelijk te maken. Voor de meer gevorderden onder ons is Adriaan gelukkig bereid de multimediagroep op de derde dinsdagmiddag van de maand voort te zetten. Mocht voor bepaalde onderwerpen een te grote belangstelling zijn voor één werkgroep dan zal deze meerdere keren gegeven worden. Wij stellen het maximaal aantal deelnemers per werkgroep op 15. Bij geringe deelname (minder dan 8 personen) kan ook gedacht worden aan huiskamerbijeenkomsten. Op de plenaire bijeenkomsten op de tweede dinsdagmiddag van de maand in Braecklant worden voordrachten gepland en de inloopmiddagen op de vierde dinsdagmiddag van de maand vinden ook in Braecklant plaats waarbij ruimte gegeven wordt aan het oplossen van problemen. Binnen het lidmaatschap van de CGC is deelname aan al deze activiteiten gratis. Bij de eerste plenaire bijeenkomst op 10 september 2019 in Braecklant zullen de werkgroepleiders hun plannen voor het komend seizoen kort presenteren.


1. Praktische werkgroepen/cursussen:

1.1. Opfrissen Windows verkenner (Windows 10)
door Toos op de Weegh, 4 à 5 dinsdag-ochtenden van 10.00 – 12.00 uur in Braecklant
Als je de workshop Windows Verkenner hebt gevolgd kun je daarna aan elke workshop die ik geef deelnemen. Je weet dan n.l. waar al je spullen staan op de computer. Je leert in deze workshop om de mappen ,waarin je bestanden opbergt, te ordenen.
In deze werkgroep kun je b.v. leren:
• De foto’s en filmpjes van je camera in een map op de computer plaatsen.
Ook hoe je zo’n map op je computer maakt.
• Een nieuwe map (of meerdere) maken voor verschillende series foto’s of andere bestanden.
• Het ordenen van de foto’s in en naar de verschillende mappen; dus knippen en plakken van de ene map naar de andere.
• Een bijlage die je ontving bij een e-mail opslaan in de juiste map.
• Word documenten of PowerPoint presentaties of andere bijlages die je ontvangt of zelf maakt op de juiste plek opbergen.
• Ook kopiëren naar de usb-stick of externe harde schijf komt aan de orde.
• Alles op de computer gemakkelijk terug kunnen vinden is het uitgangspunt.
Ik heb zelf het lesmateriaal geschreven en ik stuur het je voor aanvang van de workshop toe. Ik schrijf het in eenvoudige taal met veel schermafdrukken zodat elke cursist het kan begrijpen.

1.2. Een adresbestand en etiketten maken
door Toos op de Weegh; 4 à 5 dinsdag-ochtenden van 10.00 – 12.00 uur in Braecklant
Een adressenbestand maken en daarna van deze lijst adresetiketten maken in Word. Een bestaande adreslijst uit Excel gebruiken is ook mogelijk. Ik heb zelf het lesmateriaal geschreven in begrijpelijke taal met duidelijke schermafdrukken. Dit wordt je toegestuurd. Het tempo is niet hoog en er is veel persoonlijke aandacht.

1.3. Fotoboek maken met het programma Albelli
door Toos op de Weegh; 4 à 5 dinsdag-ochtenden van 10.00 – 12.00 uur in Braecklant
Fotoboeken maken is geweldig leuk werk en helemaal niet moeilijk. Ik laat alles op een groot scherm zien en we werken stap voor stap.
Het lesmateriaal stuur ik je toe en we nemen alle tijd om alles goed onder de knie te krijgen. Het is wel handig als je de mappen op je computer weet te vinden. Is dat niet het geval dan raad ik je aan eerst even de opfriscursus Windows Verkenner te volgen die ik ook geef.

1.4. Slideshow/diashow maken met Windows Moviemaker
door Toos op de Weegh; 4 à 5 dinsdag-ochtenden van 10.00 – 12.00 uur in Braecklant
Tijdens een bruiloft, begrafenis of feestje zie je vaak een Diapresentatie. Zelf gebruik ik zo’n presentatie als we met ons gezin samen zijn b.v. met Kerst of andere bijzondere dagen. Dan komen er gedurende de dag allerlei foto’s maar ook filmpjes voorbij op onze T.V. Ook je hele vakantie in Frankrijk of Italië opnieuw beleven met Italiaanse of Franse muziek erbij hoor ik van cursisten. Kortom: genieten van wat voorbij is.
Je leert o.a.:
• Hoe je de foto’s en filmpje in Moviemaker importeert.
• Een begin en eindtitel maakt voor zo’n show.
• Tekst op een foto te plaatst.
• Mooie overgangen maken van de ene naar de volgende dia of film.
• Een muziekje zetten onder de hele diashow enz.
• Het geheel converteren naar MP4 formaat, zodat je alles op je TV kunt afspelen.

1.5. Fotobewerking, door Ad van den Hurk
We maken foto’s met onze smartphone, met een eenvoudige camera, met onze geweldige spiegelreflexcamera. We ontvangen foto’s op onze mail of op onze Whats’ App. Wat kunnen we daar zoal mee doen? We kunnen die verzamelen op onze laptop/ PC of op ons tablet. We kunnen die selecteren : de mooiste bewaren en de rest weggooien. We kunnen ze keurig ordenen in mappen of anderszins. En elke foto kunnen we “optimaliseren”, dwz verbeteren of bewerken: uitsnijden, belichting aanpassen, kleur compenseren, scherpte aanpassen, contrast verbeteren etc. Maar ook zoiets als storende elementen wegwerken.

Wat gaan we doen:
a) de Verkenner van Windows redelijk beheersen door de 3 of 4 lessen
VERKENNER van Toos te volgen (vanaf eind september in Braecklant).
Daar leer je ook (foto)bestanden van een SD kaartje of een USB-stick foto’s op te slaan op een laptop of PC.
b) Dan bekijken we hoe een gratis programma als Microsoft Photo of Google
Photo deze foto’s opslaat in “de cloud” en hoe deze worden weergegeven.
c) van gedachten wisselen over de vele manieren “hoe foto’s te ordenen”.
d) het gratis programma Photo (Editor) gebruiken om een foto te
verbeteren/ bewerken.
e) Ook kijken naar een programma als Picasa: wat kan dat meer of beter dan het programma onder d.
f) Voor wie wil: kennis nemen van wat specialistische programma’s allemaal nog meer kunnen….

Wat heel belangrijk is: tussendoor wisselen we “weetjes” uit over “digitale fotografie

Na de introductielessen van Toos- genoemd onder punt a. - komen we elke 1e en 3e maandag namiddag bij elkaar gedurende de periode oktober tot in het voorjaar, afhankelijk van wat de groep zoal wenst.

1.6. iPad werkgroep , door Hans Moerman

Dit seizoen willen we bij voldoende belangstelling weer een iPad beginners werkgroep organiseren. Behandeld worden in 7 bijeenkomsten (vrijdagmorgen iedere 3 weken): de bediening van de iPad, het netwerk, mail, Safari, Contacten, kaarten, spotlight, berichtencentrum, foto’s en video’s, de iCloud en FaceTime. De bijeenkomsten vinden plaats in gebouw Braecklant.

1.7. Androïd werkgroep, door Mario van der Heijden en Sander Tromp
Zoals inmiddels wel bekend is, bestaan er veel verschillende versies van Android. Google komt regelmatig met nieuwe versies en daarnaast heeft ook nog eens iedere fabrikant zijn eigen aanpassingen. Toch zullen we in deze cursus een aantal onderwerpen kunnen behandelen die gelden voor alle met Android werkende toestellen. We denken daarbij b.v. aan: Apparaat instellingen, een Google account maken, Gmail gebruiken, apps installeren en verwijderen, werken met You Tube, opslag op SD-kaart en intern geheugen, verbinding met PC maken, gebruik van Dropbox, simpele fotobewerking, tekstverwerking, Google Maps, tips om accuduur te verlengen, toestel als mp3-speler gebruiken, agenda’s synchroniseren en het gebruik van de camera('s). Natuurlijk zullen we in de cursus ook onderwerpen bespreken die door de cursisten worden in gebracht. Deze werkgroep zal in oktober beginnen en komt 2 keer per maand bijeen. Tijdstippen zullen in overleg met de cursisten bepaald worden.

1.8. Windows 10 basiscursus, door Hans Moerman
Een (opfris?)cursus Windows 10: een cursus waarin verschillende onderwerpen aan de orde zullen komen. De onderwerpen zullen zo gekozen worden, dat de beginners onder ons aan de slag kunnen met het besturingssysteem Windows 10. Als we beginnen, zullen we aandacht besteden aan het startmenu en het bureaublad. Vervolgens komt het werken met de e-mail aan de orde en het gebruik van een browser (surfen op het internet). Wat zijn de handige instellingen bij Windows 10 en wat doet Windows aan beveiliging . De laatste tijd zijn er veel berichten en krantenartikelen over dit laatste onderwerp verschenen. Als we mail gebruiken of het internet, komen vanzelf onderwerpen als foto’s, video en muziek ter sprake. De behandeling hiervan zal afhangen van de belangstelling van de deelnemers. Ook het gebruik van een cursusboek zal bij de eerste bijeenkomst aan de orde komen. De cursus in wordt september opnieuw start. dan weer op de 2de en 4de dinsdag na de reguliere bijeenkomst.

2. Gevorderden


2.1. Multimedia, door Adriaan de Mol.

De werkgroep multimedia is bestemd voor de meer gevorderde computergebruiker met een heel ruime interesse. Deze werkgroep loopt van oktober t/m mei en wordt gegeven in Braecklant op de derde dinsdag van de maand van 14.00 – 16.00 uur. Deze werkgroep heeft reeds 31 deelnemers. Aanmelding van nieuwe deelnemers vindt in overleg plaats.

3. Mogelijke onderwerpen voor de inloopmiddagen
De inloopmiddagen zijn bedoeld om ervaringen uit te wisselen en eventuele problemen aan te melden en zo mogelijk ook op te lossen. U kunt uw laptop meenemen. Daarnaast wordt specifiek de kans geboden om in kleinere groepjes specifieke onderwerpen te bespreken, zoals social media gebruik.


4. Aanmeldingen
U kunt zich aanmelden bij Arnold van den Broek: arnoldjanvandenbroek@gmail.com. De diverse bijeenkomsten zullen in elk geval in Braecklant plaatsvinden. Afhankelijk van de aanmeldingen kunnen wij een planning maken. De data en tijden voor de bijeenkomsten en zullen bekend gemaakt worden door de werkgroepleiders. Omdat het aantal “docenten” beperkt is stellen wij het zeer op prijs dat als u bereid bent een van de werkgroepen te leiden, of daarbij te assisteren. U kunt zich hiervoor bij het bestuur te melden.

 

 

 

 

 

De afdeling Son en Breugel kent vele clubs. Als u lid bent kunt u zich aanmelden bij de club van uw voorkeur. Bij de contactpersonen kunt u inlichtingen vragen over de clubactiviteiten. Zie daarvoor de persoonsgegevens bij elke club.

Wilt u een nieuwe club oprichten, neem dan contact op met de voorzitter van het bestuur, de heer J.Wismans, tel. 0499-479471 of via e-mail voorzitter@pvge-sonenbreugel.nl

In overleg met hem kunt u dan bespreken hoe te handelen.

fietsclub